Saturday, August 20, 2011

Menu Urang Banjar : Batil Pisang


Assalamualaikum kulaan... :)

tahniah kat korang yg still maintain je puasa... xde yg ponteng2 kan??? hehee~ alhamdulillah... syukur...

errmmm, dekat2 2 weeks xurra dh x hapdet ini belog... ghindu ghasenye... heee~ haaa.. hari ni kan mama xurra buat kuih banjar tau... namanya batil pisang... errmmm, sedap tau... bg yg bukan urang banjar, mmg tak tahu laa amende batil pisang ni... tp sbnanye kalau diikutkan die sbnanye mcm kuih yg dikukus je... ala2 kuih talam gitu.. cume cari pembuatan die unik sikit...

okay, kt sini xurra post resepi cmne nk maulah batil pisang... emmm.. nyaman ! hehee~ :)

bahan - bahan :
A. (Untuk bahagian bawah)
  • 10 biji pisang lemak manis (mama xurra pakai pisang berangan)
  • 2- 3 cawan gula pasir (ikut jenis pisang)
  • 1 1/2 tepung gandum
  • sedikit garam
B. (Untuk bahagian atas)
  • 1 cawan tepung beras
  • santan pekat (mama xurra guna santan fresh beli kt pasar rm2)
*kalau kat sini, santan rm2 b'samaan lebih kurang 2 cawan santan*
  • sikit air (kalau sesape yg x bpe suke likat sgt)
cara membuatnya :
  1. lecekkan pisang. gaul bersama bahan - bahan bahagian A yang lain.
  2. panaskan pengukus. kemudian, masukkan bahan A td ke dlm loyang. ratakan. kukus around 5- 10 minit.
  3. kemudian, masukkan bahan B pulak ke dalam loyang & ratakan. biar menutupi bahan A td tu.
  4. kukus lagi dalam 15-20 minit atau sampai masak.
  5. bila dah masak, sejukkan selama 5 jam sebelum dipotong.

heeee... amacam? dh nampak byg2 cmno nak buek kuih ni haaa?? nampak senang je kan? inshaAllah senang je... jgn lupa praktikkan ek... :)

okay laa, cukup dulu sesi share resipi ek... nnti xurra hapdet new recipes ek...

Salam 10 terakhir Ramadhan...

Wassalam.. :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...