Wednesday, August 10, 2011

Menu Urang Banjar : Murtabak Pisang

gambar sekadar hiasan.

Assalamualaikum readers... :)

Tahniah sbb still istiqamah menjalani ibadah puasa...
*bg yg tak puasa tu... xurra faham... eheheeee.... p/s : alasan x puasa hnya boleh digunapakai oleh kaum hawa sahaja... :) *

okay laa... citer pasal bulan puasa ni, bnde wajib yg jdik perbualan sama ada kt meja kopi atau time tgh duduk2 sje dgn member mestilah pasal makanan kan... & tak dinafikan pun bulan Ramadhan ni jdik pesta makanan... segala mak bapak jenis makanan semuanya ada.... mknn yang jarang ada kt pasaran pun tibe2 boleh timbul balik time bulan Ramadhan ni...

salah satu makanan yg tibe2 timbul time bulan Ramadhan ni ialah murtabak pisang... biasa
kita drg pasal murtabak ayam / daging kan... ini lain ckit sbb mknn nih femeys dlm klgn urang
banjar shj... kalau kita tgk pun mmg sjiban cm murtabak pisang.. cume intinye je lain ckit...
dulu2 masa xurra kecik2, nenek suka buat... kdg2 kalau malas nk buat xurra akan pegi 1 kedai makcik nih.. makcik nih mmg femeys laa dgn keEXPERTannya mengulah murtabak pisang... kalau korang tak rasa rugi tau sbb nyaman jah rasanya.. :)

kt sini, xurra post kan resepi mcm ne nk buat murtabak pisang... sape2 yg terer boleh laa buat n sedekah kt xurra ek... hehee~

Bahan-bahan:
  • 500 gm gandum
  • 1 1/2 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur
  • secubit garam halus
  • Air sejuk secukupnya utk uli jadi doh
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Pisang masak - hiris nipis-nipis (pisang yg sedap dimakan mentah spt pisang emas, berangan, lemak manis...)
  • Gula pasir secukupnya
  • Minyak masak + sedikit minyak sapi utk menggoreng

Cara membuatnya:

  • Gaul gandum, garam, marjerin hingga jadi serbuk roti. Masukkan telur. Gaul lagi.
  • Masukkan air sejuk. Uli jadi doh. Masukkan minyak masak, uli lagi hingga doh menjadi licin.
  • Bahagikan doh sebesar bola-bola pingpong, sapu minyak masak pada doh-doh tersebut supaya ia tak melekat antara satu sama lain. Perap 3-4 jam (supaya doh jadi elastik masa canai & ia tak pecah berlubang... )
  • Canai/tebar doh dlm talam besar, kalau tak reti tebar mcm mamak buat tu, memadailah tarik-tarik doh ke tepi biar ia jadi menipis bentuk bulatan. (kalau doh elok perapnya, ia tak akan pecah berlubang walau pun ditarik nipis transparent)
  • Susun hirisan nipis pisang kat tengah-tengah doh. Tabur sesudu kecil gula atas susunan pisang tadi. Tutup doh biar hirisan pisang berbalut & tak terkeluar. Ulang dgn selapis lagi doh supaya bila goreng nanti, ia tak bocor/pecah. Maknanya sebiji murtabak tu ia dibalut dgn 2 lapis doh.
  • Ulang proses di atas hingga habis. Sebaiknya terus goreng murtabak sebaik ia siap dibentuk supaya gula tak cair.
  • Goreng dlm pan dgn letak sedikit minyak + dgn sedikit minyak sapi. Bila kedua-dua belah sisi murtabak dah kuning keemasan, bolehlah diangkat.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Okay laa... cukup dulu resepi yg chef xurra post kan utk korang..
*wahhh.. tibe2 jdik chef sudaa.... hahaa~*

selamat mencuba & selamat berpuasa...

wassalam... :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...